EKC dames behalen knappe zege

In het verre Steenwijk te Overijssel speelden de voetbaldames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) zaterdag 22 september hun eerste competitiewedstrijd tegen de dames van thuisploeg d’Olde Veste’54 dit seizoen overgeheveld van district Oost naar Noord. Bij EKC waren wegens blessures afwezig Janet Toonder en Desie Tjoelker terwijl bij de warming-up bleek dat ook Suzanne Bergstra niet inzetbaar was en Nina Korhorn ook niet inzetbaar was. Niettemin speelde EKC een puike wedstrijd. Het nam achterin veel risico en probeerde met lange ballen de spitsen Sarah Rijzinga en Emma Postma te bereiken. De thuisploeg speelde in een hoger tempo dan EKC maar evenwel leverde hun dat niets op. De thuisploeg kreeg wel een serie corners mee maar echte reële kansen wisten het niet te creëren en verder bleek EKC-keepster Nicky Bos deze middag in een uitstekende vorm te verkeren. Wel dreigde de thuisploeg veel maar EKC wist dit allemaal weg te werken. De beste kansen waren derhalve ook voor EKC. Zo was de thuiskeepster net eerder bij de bal in de 16e minuut toen Emma Postma voor het doel verscheen en was EKC in de 25e en 27e minuut dreigend voor het Steenwijker doel. In de 31e minuut viel Joni Lukkin geblesseerd uit na een onbesuisde actie van een Olde Veste-speelster. Rebecca Postma werd haar vervangster. In de resterende tijd was d’Olde Veste wel dreigend maar scoorde het niet. Ook EKC lukte dat niet zodat 0-0 de ruststand werd.

De tweede helft was vier minuten oud toen EKC onverwachts een voorsprong nam. Op de linkerkant van het veld nabij het doelgebied nam Michelle Koster een vrije trap. Voor het doel geposteerd wist Rebecca Postma deze binnen te schieten: 0-1. Evenwel liet de thuisploeg het er niet bij zitten en zette aan. Ook nu kregen de gastdames een flink aantal corners mee maar de EKC-defensie onder leiding van libero Wendy Reitsma en haar keepster Nicky Bos wisten alle weg te werken. Wel moest EKC alle zeilen bij zetten om dat te bewerkstelligen. In de 62e minuut leek d’Olde Veste heel dicht bij de gelijkmaker maar haar spits mistte gelukkig voor EKC de bal. D’Olde Veste bleef komen en mocht meerdere malen ook heel ver komen maar wist hier verder geen gebruik van te maken. In de 71e minuut kwam Marjon Bos erin voor Marije Roelink. EKC op haar beurt kreeg een aantal goede kansen in de slotfase. In de 80e minuut wist Sarah Rijzinga de bal voor het doel te krijgen waar helaas geen EKC-er deze wist op te pikken en twee minuten later stuurde Diny Bouius Rijzinga in de diepte die de keepster omspeelde om vervolgens alsnog door haar te worden afgestopt. In de 86e minuut vond Emma Postma Rijzinga maar ook nu lag de keepster in de weg. Daar EKC voortdurend onder druk stond probeerde het met counteraanvallen eruit te komen. De gasten bleven overeind maar hadden het hiermee behoorlijk zwaar. De eerst goed leidende scheidsrechter trok tegen het einde wel heel erg veel – zeker 8 minuten – tijd bij om – zo leek het om zijn team alsnog aan een gelijkmaker te helpen – maar uiteindelijk moest hij affluiten en was de vreugde groot bij EKC dat haar eerste overwinning binnen had. Zaterdag komt FC Wolvega in Kloosterburen op bezoek.

d’Olde Veste’54 – EKC 0-1 (0-0). 49. Emma Postma 0-1.

Scheidsrechter: Clubscheidsrechter d’Olde Veste’54

EKC: Emma Postma, Marije Roelink (71. Marjon Bos), Sarah Rijzinga, Nicky Bos, Diny Bouius, Gretha Annema, Joni Lukkin (31. Rebecca Postma), Wendy Reitsma, Nicky Knol, Irene Bos, Michelle Koster.