Eerste overwinning EKC1 dames

Eerste overwinning EKC dames

De voetbaldames van EKC (Eenrum/Kloosterburen) troffen zaterdag 28 september op sportpark “Westerklooster” te Kloosterburen promovendus CSV De Leeuwarder Zwaluwen uit de Friese hoofdstad. EKC ging gelijk in de aanval en zette druk. Wel moest het oppassen als Leeuwarder Zwaluwen dreigde door te breken maar overwegend was EKC de bovenliggende partij. Nadat EKC een aantal kansen liet liggen was het in de 18e minuut wel raak. Janet Toonder vond Sarah Rijzinga die eerst op de keepster stuitte. Deze kreeg de bal  niet onder controle waarna Rijzinga het alsnog afmaakte: 1-0. Nu wilde EKC meer en nadat na een corner van Marjon Bos Emma Postma naast schoot was het in de 24e minuut opnieuw in de roos. Nicky Knol vond wederom Sarah Rijzinga die haar ploeg nu op 2-0 zette. Daarna bleef EKC de dominerende ploeg en creëerde zich verscheidene kansen. Het schortte helaas aan het afwerken daarvan. Meerdere malen was de Friese keepster net iets sneller of tastte de thuisploeg net mis. De gasten probeerden ook wat terug te doen maar behoudens een vrije trap die door keepster Marieke Wilpstra gepakt en een afgestopte aanval kwamen ze niet. Echter ook EKC verzuimde om haar voorsprong uit te breidden zodat het bij de rust nog steeds 2-0 stond. In de rust moest Marjon Bos weg en werd vervangen door Judith Zuidersma.

Zo goed als de eerste helft was zo matig was de tweede van EKC. Weliswaar speelden de gastdames ook nu meer naar voren maar het vertoonde spel was van een duidelijk minder gehalte. Hierdoor kon Leeuwarder Zwaluwen wat meer dreigend opkomen. Keepster Marieke Wilpstra kreeg nu dan ook meer te doen dan in de eerste helft maar zij bleef overeind. Uiteraard waren er ook mogelijkheden voor EKC maar nu wilde niets lukken. Na 26 minuten in de tweede helft werd Nicky Knol naar de kant gehaald ten faveure van Johanna van de Steeg. De gasten kregen de kans om meer te komen en roken dan ook mogelijkheden. Vooralsnog wist EKC een Fries succes vooreerst nog te verhinderen. In de 82e minuut liet Emma Postma zich vervangen door Chantal Hofman die bij dames 2 in de 1-5 overwinning op Holwierde 2 viermaal gescoord had. Deze keer lukte het haar niet. EKC liet Leeuwarder Zwaluwen nog steeds meerdere malen te ver komen en in de 92e minuut werd hun dat dan ook fataal. Een hoge klutsbal vloog over keepster Wilpstra in het doel: 2-1. Gelukkig voor EKC bleef het hierbij waardoor het de eerste drie punten binnenhaalde. Komende zaterdag is VVK in Groningen de tegenstander.

EKC – CSV De Leeuwarder Zwaluwen 2-1 (2-0). 18. Sarah Rijzinga 1-0; 24. Sarah Rijzinga 2-0; 92. Leeuwarder Zwaluwen 2-1.

Scheidsrechter: G. Adema (Kloosterburen)

EKC: Emma Postma, Sarah Rijzinga, Marieke Wilpstra, Nicky Knol (71. Johanna van de Steeg), Gretha Annema, Marjon Bos (46. Judith Zuidersma), Wendy Reitsma, Desie Tjoelker , Janet Toonder, Rebecca Postma, Maaike Remijn.