EKC pakt Nieuw Roden

De voetbaldames van EKC (Eenrum/Kloosterburen) stonden zaterdagmiddag 1 februari op sportpark Eenrum tegenover de dames van degradant Nieuw Roden uit het gelijknamige Drentse dorp. Uit had EKC met 3-1 verloren en ook op het Leekster Voetbalgala was het de combinatie niet gelukt om deze blauwe formatie te verslaan. Deze middag verliep het anders. Vooraf kreeg Sarah Rijzinga als medetopscoorder bij de vrouwen op het Leekster Voetbalgala – 10 om precies te zien – de bijbehorende bokaal uitgereikt. Bij EKC waren deze zaterdag Rebecca Postma en Wendy Reitsma niet inzetbaar en ook Nieuw Roden kampte met uitvallers. De gasten startten met de harde wind in de rug en waren in deze eerste helft dan ook meer op de helft van EKC dan omgekeerd. Vooreerst wisten ze hier geen gebruik van te maken. Ook de thuisploeg die er later wel meerdere keren uitkwam deed het niet veel beter. Gelukkig voor EKC wist keepster Marieke Wilpstra meerdere malen uitkomst te brengen maar in de 20e minuut werd ze dusdanig gehinderd dat Nieuw Roden op 0-1 kon komen. Evenwel liet EKC het er niet bij zitten en na enkele pogingen van de blauwhemden te hebben afgeslagen kwam de combinatie in de 26e minuut langszij. Janet Toonder kreeg de bal bij Sarah Rijzinga die de keepster omspeelde en de 1-1 tegen het net aan schoot. Het ging nog beter want twee minuten later namen de gastdames zelfs de leiding. Met een afstandsschot verraste Sarah Rijzinga de net te ver uit haar doel staande Nieuw Roden-keepster: 2-1. Toch wist EKC dit niet vast te houden want in de 30e minuut gelukte het Nieuw Roden toch weer langszij te komen: 2-2. Met de wind mee probeerde Nieuw Roden nog voor de rust de wedstrijd naar zich toe te halen maar EKC liet dat niet meer toe. Zelf lukte het haar ook niet meer om te doelpunten zodat 2-2 ook de ruststand werd.

Na de rust had EKC de wind mee en dat legde haar geen windeieren. De thuisploeg was nu meer de bovenliggende partij en had ook nog de laaghangende zon mee. Wel bleef Nieuw Roden niet achter maar het was nu wederom de thuisploeg dat na 5 minuten de leiding nam. Een vrije trap van Sarah Rijzinga zeilde zo over de Nieuw Roden-keepster in het doel: 3-2. EKC had de punten nodig om meer afstand te nemen van de degradatiezone daar er niet zoveel verschil op de ranglijst zat. De betere kansen waren nu ook voor EKC maar het afronden was een tweede. In de 51e minuut werd Judith Zuidersma gewisseld voor Joni Lukkien. Zo zag Sarah Rijzinga meerdere inzetten naast gaan. Nieuw Roden daarentegen kreeg in de 64e minuut één goede kans maar de inzet spatte via de zijkant van de paal het veld weer in. Alhoewel EKC wel een overwicht had moest het op haar tellen letten tegenover een goed combinerend Nieuw Roden. In de 77e minuut stelde EKC de zege min of meer veilig. Sarah Rijzinga ging neer binnen de beruchte lijnen en scheidsrechter E. de Haan legde de bal op de stip. Rijzinga zelf faalde niet: 4-2. EKC wilde nu wel meer maar dat lukte niet meer. Aan de andere kant lukte het ook Nieuw Roden niet meer iets terug te doen. In de 84e minuut kwam Iris Knol er nog in voor Marije Roelink maar de stand veranderde niet meer zodat EKC met 4-2 de drie punten in huis hield en vaster op de 2e plaats van de ranglijst staat. Voor Nicky Knol en Joni Lukkien was dit tevens voorlopig hun laatste wedstrijd voor EKC daar beiden voor een half jaar op stage gaan naar Curaçao. Zaterdag 29 februari wacht de zware uitwedstrijd tegen de sterke koploper Helpman in Groningen.

EKC – Nieuw Roden 4-2 (2-2). 20. Nieuw Roden 0-1; 26. Sarah Rijzinga 1-1; 28. Sarah Rijzinga 2-1; 30. Nieuw Roden 2-2; 50. Sarah Rijzinga 3-2; 77. Sarah Rijzinga 4-2 (pen.).

Scheidsrechter: E. de Haan (Eenrum)

EKC: Emma Postma, Sarah Rijzinga, Marieke Wilpstra, Gretha Annema, Judith Zuidersma (51. Joni Lukkien), Desie Tjoelker, Marije Roelink (84. Iris Knol), Janet Toonder, Nicky Knol, Johanna van de Steeg, Maaike Remijn.

Foto: Sarah Rijzinga met de topscoordersbokaal van het Leekster Voetbalgala.